Sunday, January 22, 2017

2K17, Happy with You

Assalamualaikum and Hai

This is my first entry in 2017. So what'up, guys? Hello guys. 
 In recent years, I'm the unlucky one who always cannot celebrate and being happy on Happy New Year.  Final exam dijalankan pada setiap awal tahun. Selalunya, 2hb dah paper. OMG! What should I do? Just enjoy with the final exam. Open the book. Read the book. That's all. 

In 2017, aku tak nak ada azam, impian, matlamat baru. Aku cuma nak achieve semua matlamat, azam tahun-tahun lepas. It like kuno ke kalau tak ada azam setiap tahun? Tak kan? Aku just nak 're-brand' semua azam-azam lama. Banyak sangat perkara yang aku tak achieve lagi. Doakan tau biar aku ada semangat untuk achieve apa yang aku nak. Amin!

Lagi satu, aku nak chill-relax-fun-enjoy-follow the flow untuk tahun ni. Apa yang datang untuk tahun ni, aku hadap je dengan matang.
Itu je wish aku untuk this year. 
Enjoy the 2017'step.:)

Thursday, December 29, 2016

Final Exam SEM 3

Assalamualaikum and Hai. 

Final exam is around the corner. Paper aku start 31 Disember. Oh yeah!
Donno feel excited or what but apa yang pasti feel more excited untuk balik rumah. Yeah!
Sooo, wish me luck.

"This is time to you fight..."

Thursday, October 13, 2016

Tangani Homesick

Salam and Hello.

Really miss my sweet home so damn. 
This sem (I already sem 3) agak stress. Tak tahu lah kenapa, rasa tak 'selesa' dengan sem ni. Homesick yang agak teruk. Asyik teringat kat rumah je. Kalau sem 1 dengan sem 2, aku rindu rumah beberapa hari je. Tapi this sem, dah sebulan setengah berlalu, masih rindu kat rumah lagi. Can't stop this miss. Rasa nak balik rumah tiap-II hari. Rasa nak angkut rumah letak sebelah uitm je. Hahaha. Tahap teruk dah aku punya homesick ni. 

Dulu kalau kawan aku msj aku, bagitahu aku yang dia rindukan rumah. Aku nasihat panjang lebar,  pok pek pok you should do this bla bla bla. you should not do this bla  bla bla. Sekarang kena dekat batang hidup sendiri. Hahh, baru aku tahu betapa kuatnya penangan homesick ni. 

Dan aku tahu, bukan aku sorang je yang homesick. Ramai lagi yang jenis homesick. Entah-entah lagi teruk dari aku. Ops. Aku nak share cara aku tangani homesick aku. But seriously, tips ni tak berjaya aku buat untuk sem ni. Aku memang dalam mood homesick this sem. Can't control. Can't handle. I'm sorry, i just can tell but i can't practice this. 

1. Call family. Call your mum and dad. Aku jarang call mak dengan abah, nanti aku nangis. lalala

2. Sibukkan diri dengan assignment. Jangan nak menipu, bagitahu yang korang tak ada assignment. Ada je kan, buat je assignment tu. At least, kurang sikit rindu tu. Tips ni aku buat je tapi bila tak ada idea nak tulis assignment, automatik otak dah berlari duk rumah. Hahaha. How bad. 

3. Eating a lot of food. Yang ni bukan masa kau stress je nak kena buat, masa kau rindukan family kau pun, kau buat jugak. masa kau makan tu, kau dah tak fikirkan family kau dah. Kau asyik duk fikir pasal keenakan makanan tu. Iye kan, baiknya ngaku! this way yang selalu aku buat, Berjayalah juga. 

4. Jumpa dengan ramai orang. Kalau aku duk teringat kat rumah, aku pergi borak-borak dengan kawan aku, roomate aku. Aku takleh duk sorang-sorang nanti makin teringat kat rumah. Dengar orang borak pun dah oke dah kalau malas nak cakap. Serious, jangan duk sorang-sorang. 

5. Dancing and karaoke. Takyah pergi club or pusat karaoke nak buat benda ni. Menghabiskan duit semua tu. Buat je dalam bilik, ajak roomate or housemate buat sekali. Play lagu rock-II, happy-II. Jangan duk play lagu balada or lagu sedih-II pulak. Makin meroyan nanti. Nyanyi and dance je puas-puas. It is okay. this is terapi. 

6. Ingat pergorbanan family especially our mum and dad. 

That's all. :)