Tuesday, September 16, 2014

Salam Lebaran.

Assalamualaikum Ladies and Gentlemen.

Ya. Ya. Ya. Aku tahu aku dah terlambat nak bercerita pasal raya. Bulan raya is over. Dikecamlah macam mana pun, aku tetap nak tulis entry raya jugak. Dan jangan cakap aku mengada-ngada sebab aku tulis entry Raya dalam bulan Zulkaedah. Haha. Aku nak tulis entry raya masa bulan raya lagi tapi aku memang sibuk giler. Sibuk tahap kalah PM kita. Jadual sekolah aku memang padat sangat-II. Dengan kerja kursus bertimbun-timbun campur dengan homework lagi. This is make my time is very full. So, cuti sekolah ni, aku ambil peluang untuk tulis entry yang tertangguh. Okay! Back to my title.

  Tahun ini, aku rasa Ramadhan yang terbaik pernah aku alami. Tak tahulah, aku lebih banyak hargai bulan Ramadhan tahun ini berbanding tahun-tahun lepas. Mungkin sebab aku dah besar kot. I more appreciate it. Kalau dulu, aku memang malas nak bangun sahur. Kalau bangun pun, tidur balik. Buruk perangai! But tahun ni aku bangun sahur. Malas tahap cipan, aku still bangun. Kalau time berbuka, aku makan sikit-II, tak melahap macam dulu-II. Sebab nak solat terawih. Nanti susah nak rukun kalau perut penuh dengan nasi. Satu kebanggaanlah buat aku yang pemalas ni. Revolusi yang baik. Tak boleh tulis banyak-II pasal kebaikan sendiri ni, nanti orang cakap masuk bakul angkat sendiri. Heee

Dalam gembira aku sambut bulan Ramadhan. Allah bagi aku dengan family aku ujian. Tak besar sangat, tak kecil sangat ujian tapi cukup membuatkan rasa sedih menyelinap dalam hati. 10 Ramadhan, Allah ambil balik makhluk yang Dia cipta, maka aku kehilangan seorang tokki. Btw Tokki aku dah 2 bulan sakit sebelum dia meninggal. Allah cabul nyawanya di Bulan Ramadhan. Alhamdulilah. Bulan baik, bulan mulia insyaAllah sebaik dan semulia amalannya. Moga Allah tempatkannya bersama-sama orang yang beriman. InsyaAllah. InsyaAllah, semua redha dengan kematiannya. Remind balik, Yang hidup PASTI mati. Al-fatihah.

Stop talking about Ramadhan.  Syawal is on the way. Haha. Raya tahun in simple je. Tak ada yang vogue pon. But I'm still enjoy with this syawal.  First raya, macam biasalah, berkumpul dengan family, listen 'khutbah raya' from my beloved abah, bersalam-salaman, bermaaf-maafan, makan-makan, ziarah kubur, pi beraya and never forget to SNAP photo. One of activity on Hari Raya yang tak boleh tinggal. Btw, raya tahun ini, tak cukup ahli sebab my sister and brother beraya di rumah mertua mereka.

Ini je yang tinggal. My family. :)
Girl only, Sis, Mum, Cik Dee
See my father face. Selfie with him.
At my uncle's home. 
Btw, I'm already nineteen year old but I'm still got duit raya. Haha. Don't jealous. Sape tak happy dapat duit raya. Malam raya itu, aku dah fikir yang aku tak akan dapat duit raya dah. Kalau dapat pun, mesti from family je. Dah besar dah, sapalah nak bagi. Sob.Sob.Sob. Tapi anggapan aku silap, der. Aku still dapat duit raya lagi. Rezeki-rezeki. So, ingin aku tegaskan bahawa umur 19 bukan penghalang untuk collect money. Untunglah kau, jemah. Haha.

I already get duit raya. Haha.
My Angpau. :)
Yang cunnya, aku dapat angpau BoboiBoy. Kalau tak salah akulah, this is from my cousin. Bila dapat angpau ni, aku pun terfikir, Aku ini memang budak-II yang umur 5 tahun ke? Haha.
BoboiBoy angpau. :)
Heee. Biarkan gambar yang berbicara. :)
Duit-duit ini sudah selamat berada di kedai-II yang aku sudah berbelanja. Haha. Bye-II duit, I gonna miss you.

Raya pertama je ada gambar, raya kedua dan seterusnya, dah tak ambik gambar. Haha. Aku memang macam ni, raya pertama je semangat, raya yang seterusnya, duk diam-diam kat rumah. Oh yeah. Hampir lupa, I'm still have Jamuan Hari Raya at School and Jamuan Hari Raya Enam at my teacher's home photos. Actually, this is last year, aku sambut hari raya kat sekolah dengan awesome teachers and good juniors. Sangat-II sedih. Tak tahu nak cerita macam mana perasaan sedih tu. :( . Okay, Enjoy with my Eid celebration at school.

 Aku suka sangat konsep hari raya kat sekolah aku tahun ni. Aku panggil konsep kampung sebab  Makan atas tikar ala-ala kampunglah.Best kottt. Student ambil makanan kat meja and then duduk bersila atas tikar, makan. Suka aku tengok.

Kampung Concept :)
Santai but meriah. :)
Suka sangat tengok diorang pakai baju warna warni. Selalunya tengok warna putih+biru+hitam. But diorang pakai warna warni, sampai aku dah tak boleh bezakan yang mana cikgu yang mana student. Layan je lah diorang nie. Raya kan setahun sekali.

Junior-II beraya. 


6R1 girls and teacher. 
With awesome junior. 
Last but not least, Jamuan Hari Raya Enam kat rumah cikgu geografi aku. Aku panggil Jamuan Enam sebab I'm already puasa enam shawal. Alhamdulilah. And aku beraya kat rumah cikgu aku. So, I call it. Understand? Heee.

At cikgu geo's home. Cikgu aku yang pakai cermin mata. 
Happy. Happy. Happy.
Sangat-II bersyukur kerana masih diberi nafas untuk menyambut ramadhan dan syawal. Alhamdulilah. Thanks, Allah. Aku harap tahun depan, aku masih berjumpa dengan ramadhan and syawal with people around me. I will miss this moment. Walaupun raya tahun ni tanpa orang tersayang (7 kali raya without my sister and first time raya without my grandpa), they always in my mind. Never forget them. Life should go on.

Before I ending my entry, I would to give give my opinion. Just my opinion.
MAAF bukan milik bulan syawal.  Bukan milik hari raya pertama. Bukan milik menjelang raya. Tapi Maaf milik setiap hari. Hari-hari boleh minta maaf. Jangan tunggu raya baru nak sebut perkataan maaf. Biasakan menggunakan perkataan MAAF selalu.
#Peringatan Untuk Saya dan Kamu.

Habis sudah raya tahun ni. InsyaAllah, meet you next year. :)

#SalamSayang.

2 comments:

  1. selamat hari ray cik dee..post saya belum lagi..haha.

    ReplyDelete