Saturday, May 30, 2015

Resipi Ais-Krim Legend / Aiskrim Kingkong.

Assalamualaikum

Bila manusia bercakap pasal aiskrim legend kat Malaysia, aku terbayangkan rupa ais-krim yang dalam plastik panjang yang berjenama Kingkong dan plastik itu lutsinar. Do your imagine like me? Ahaks


Aku rasa inilah aiskrim paling win dari zaman aku kanak-kanak sampailah sekarang. Yang bestnya, kalao kita buat sendiri, macam-macam perisa yang kita boleh guna. Kalau suka perisa strawberry, buat aiskrim strawberry. Kalau suka oren, buat perisa oren. Senangkan. Tapi aku always buat perisa asam boi. Best sangat. Mak aku suka buat perisa teh ben, jeruk mangga. So, pilihan di tangan anda. 

Ini resepi depend pada yang aku buat tau. Selalunya aku buat aiskrim ini depend pada berapa banyak air yang aku guna. Kalau banyak aku guna air, so, banyak lah aku dapat buat aiskrim tu. 

*********

Bahan
  • Plastik Aiskrim jenama kingkong. (Kalau kat tempat aku, plastik ini jenama kingkong)
  • Gula
  • Asam boi
  • Air sebanyak yang korang nak.
Proses
  • Ambik jug 2l, masukkan air panas dalam 250 ml,
  • Masukkan 5 sudu besar gula. Kacau gula tu sampai gula tu hancur. 
  • Tambah lagi air suam-II dalam jug tu. 
  • Ambik plastik aiskirm, isikan sebiji asam boi.
  • Masukkan air gula and simpul kemas-II. 
  • Lepas siap semuanya, masukkan dalam peti air.
  • Tunggu beku dulu, baru boleh makan. 


Kat rumah aku, cepat je habis. Kalau habis, topup lagi, topup lagi, topup lagi. Topup sampai jemu dengan aiskrim ini. #Peace. 

So, Yummyy.. 
#GoodLuck!

2 comments: